Friday, March 6, 2009

BENGKEL FIKRAH ISLAM

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah tuhan sekalian alam yang mentakdirkan Usrah Gabungan pada6 Mac menjadi kenyataan.. Usrah Gabungan kali ini berkonsepkan bengkel yang membincangkan tentang fikrah islam..Secara asasnya ia merupakan perbincangan tajuk-tajuk di dalam modul persediaan.

kesemua peserta yang hadir dipecahkan kepada beberapa kumpulan mengikut usrah masing-masing.. mereka diminta untuk membentangkan tajuk-tajuk yang telah ditetapkan menggunakan kaedah-kaedah yang dirasakan menarik dan sesuai.. secara keseluruhannya terdapat 5 tajuk di dalam modul persediaan yang telah dibentangkan pada hari tersebut.. kiranya adik2 ni dah boleh la naik modul lepas ni... heheheeh.. cuma mungkin yang mana tak lalui lagi modul ni sampai habis boleh kupas lagi bersama naqibah masing-masing untuk lebih mantap laa...

TAJUK 1: HAKIKAT SEBENAR BERIMAN KEPADA ALLAH DAN RASUL
Kumpulan yang bentang ni guna teknik power point.. biasalah, bila cerita pasal iman ni, memang la sangat-sangat panjang.. 

DARI MANA KITA DATANG, KENAPA KITA HIDUP DI DUNIA, KEMANA NAK PERGI LEPAS NI

paling penting untuk kita tau ialah perkara-perkara yang membatalkan iman seseorang dan langkah-langkah untuk kembali kepadanya...

TAJUK 2: AL-QURAN DAN SUNNAH SEBAGAI PEGANGAN HIDUP
kumpulan kedua membentang dengan lebih santai..memulakan pembentangan dengan lakonan.. secara ringkasnya lakonan tesebut menunjukkan seorang akwat yang dalam dilema kena buat pilihan antara dua.. persoalan yang dilontarkan mudah je... MANA NAK RUJUK BILA KITA TERSEPIT ANTARA DUA PILIHAN??

perkara utama yang nak diketengahkan ialah kena la rujuk dua rujukan yang sentiasa ada
1- Quran 
2- sunnah

selain itu kumpulan ini juga menjalankan aktiviti macam muhasabah diri la jugak.. semua diminta untuk menundukkan muka dan hanya angkat muka apabila mereka melakukan perkara2 yang disebutkan.. antara perkara yang di sebutkan ialah:
1- adakah anda makan menggunakan tangan dalam sebulan yang lepas dan tak guna sudu langsung??
2- adakah anda mengamalkan makan buah dulu sebelum makanan berat??
3- potong kuku hari jumaat tak??
banyak la soalan lain.. untuk muhasabah diri pendengar dan juga pembentang.. semua tu sunnah2 Rasulullah yang kita kadang2 lupa...

TAJUK 3: IBADAH DALAM ISLAM

“Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepada-Ku”

(ad-dzariyat:56)


seperti biasa, kumpulan ini juga menggunakan teknik power point... antara perkara penting yang ingin diketengahkan ialah  ciri-ciri ibadah dalam islam: 
1- mesti kerana Allah (ikhlas)
2- berhubung langsung dengan pencipta (xde perantara yer....!!)
3- melambangkan khudu' dan penuh ketaatan

selain itu, antara perkara lain ialah ruang lingkup ibadah yang luas dalam islam... sume2 benda baik, apabila menepati syara' adalah ibadah... tidak terhad pada ruang lingkup atau tempat tertentu..contoh paling mudah yang diketengahkan ialah, nak solat tak yah ke masjid pon tak per.. dalam bilik pon boleh.. 
P/S: yang lelaki kena la gi masjid yer... sunat yang sangat2 dituntut tuu... ini sebagai contoh je nak kata kat mana2 pon boleh solat.. tengah padang pasir pon boleh..

TAJUK 4: SISTEM AKHLAK DALAM ISLAM
kumpulan ini pulak lebih santai... macam borak2 sesama kawan jer sebab mereka bentang berdua je... punyalah gugup dorang ni.. kesian.. tapi pembentangan masih lagi best walaupun berdua...

perkara yang mereka ketengahkan ialah teras utama akhlak islami:
1- ikhlas
2- benar
3-sabar

selain itu mereka membincangkan faktor-faktor perosak akhlak dan mcm mana nak bina akhlak yang baik.. 

mereka juga bincangkan perbezaan akhlak dan moral... Ada beza??? pikir2 kan lah....

TAJUK 5: ISLAM AGAMA YANG SYUMUL
Kumpulan ini juga lebih kurang macam berlakon la jugak... ada murid2 dan ada cikgu.. hehehe... comel2... 

secara ringkasnya mereka mengetengahkan bahawasanya islam itu mencakupi semua ruang lingkup kehidupan manusia.. tidak terbatas kepada akhirat tetapi dunia.. 

meletakkan Allah sebagai penguasa, Rasul sebagai "guide"... fungsi manusia itu sendiri sebagai khalifah mentadbir.. justeru manusia perlu perbaiki diri sentiasa... so, sebagai muslim kena lah memperbaiki diri menjadi lebih baik dan ajak orang lain sama2 melakukan kebaikan....

secara mudahnya inilah yang dilalui sepanjang bengkel ini.. sangat2 diakui masa memang agak terhad untuk bengkel seperti ini..mungkin para naqibah boleh menerangkan lebih terperinci dalam usrah masing... 

bengkel ditutup oleh Hajar dan juga Kak Nazihah.. semoga segala manfaat dapat diperolehi dari bengkel seperti ini.. segala yang baik datang dari Allah, dan yang buruk dari kami sendiri sebagai penganjur... wassalam...1 comment:

cahayakebahagiaan said...

terasa rugi tak dapat bersama-sama sehingga ke penghujung bengkel..