Wednesday, December 2, 2009

Kahwin vs Couple
Berdasarkan kpd kajian , lebih 90% pelajar sekolah menengah atas mempunyai pasangan ataupun dikatakan sebagai "couple", manakala tidak kurang daripada 96% bergaul bebas tanpa batasan yg boleh dikatakan haram sama sekali..

Kahwin atau couple? itu persoalannya..


Ye! sudah tiba masanya untuk bukak minda.. Daripada anda bercouple, bermain2 SMS, berchatting2 di YM, berzina menggunakan ibu jari dan hujung jari2, adakah ini semua lebih baik daripada orang fikir kahwin? Teruk sangat kah fikir nak kahwin sejak zaman sekolah? TIDAK! kerana hampir keseluruhan pelajar bercouple.. Jadi, daripada couple yg konfem haram, lebih baik x couple, tapi dok fikir kahwin yg memang konfem tak haram, malah dapat pahala lagi.. Ini bukan soal angan2 atau keinginan hati, tapi aiternatif bagi MENGELAK DARIPADA PERKARA YG HARAM iaitu couple itu sendiri.......

Apsal kene fikir kahwin, kenape tak kahwin terus je?

Melalui perlembagaan Malaysia, seorang yg mahu berkahwin hendaklah paling kurang lelaki=18 tahun, perempuan=16 tahun.... jadi, rata2 budak sekolah konfem tak boleh punye+kalau boleh pun macam lah mak bapak kasik.. Oleh itu, cukup sekadar fikir untuk kahwin..

Selain kahwin, ade alternatif lain ke nak halang diri daripada bercouple?

Ade... sape cakap xde?

Rasulullah bersabda, bermaksud: "Wahai golongan pemuda! Sesiapa yang berkemampuan maka hendaklah dia berkahwin kerana sesungguhnya perkahwinan itu lebih menundukkan pandangan dan memelihara kemaluan. Sesiapa yang tidak mampu maka hendaklah dia berpuasa kerana puasa itu penghalang baginya (daripada syahwat)." - (Riwayat Bukhari, Muslim, Tirmizi, Nasai, Abu Daud, Ibn Majah).

Jadi, PUASA.. Bagaimana?

Perlu faham, kehendak puasa yg dimaksudkan dalam hadis ini.. Cuba fikir kembali, kaitan puasa dgn nafsu dlm konteks yg lain... mesti ada..

Kafarah puasa! 2 bulan berturut2 yg disyaratkan bagi mereka yg bersetubuh jimak dengan isteri pda siang hari di bulan Ramadhan bukan hanya saja Allah tetapkan 2 bulan.. puasa 2 bulan berturut2 penuh dgn tarbiyyah untuk menjinakkan nafsu yg dah terlanjur di bulan mulia.. Lalu, mahukah anda puasa 2 bulan berturut2?

Kesimpulannya?

Jangan sesekali mencemuh mereka yg berangan2 untuk kahwin sedangkan anda dlm keadaan couple kerana COUPLE itu HARAM sedangkan KAHWIN itu HALAL, malah sunat dan dapat pahala.. Daripada korang yg couple, dah lah HARAm, dapat dosa, ade hati nak ejek2 orang yg fikir kahwin.. Tak malu ke?

Jika anda bukan dlm keadaan couple pun, pandang2 lah sekeliling.. Jika orang itu belum berkemampuan dan memang jika dia tidak fikir tentang kahwin, dia boleh mengelakkan daripada bercouple, tak mengapa MARAH, kerana fikir kahwin juga ada mudharatnya.. Tapi jika tiada lain yg boleh dibuat untuk menghalangnya bercouple selain fikir kahwin, maka, apa salahnya?

Sekian..........
(diedit daripada blog cvetusan minda seorang pemuda
http://alfateh.via.my/2009/11/mak-saya-nak-kahwin.html)

No comments: