Wednesday, December 30, 2009

MENCARI DA'IE YANG IKHLAS

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...

Aku sedar, disaat jariku menari menaip penulisan ini, ummat di luar sana dicengkam dengan pelbagai masalah yang sangat besar, dunia seakan-akan meraung maminta pertolongan, dimanakah khalifah sebenar yang akan menyelamatkan bumi ini daripada terus dikecam oleh kuasa yang kejam dan zalim?? dimanakah umat Islam yang kononnya bilangan mereka ini ramai dan terdapat dimerata tempat di seluruh dunia?? Sampai bila lagi perlu ditunggu untuk mereka bangkit membebaskan dunia yang penuh ketidakadilan ini??

Dalam keadaan sebegini, aku yakin akan janji Allah, sesungguhnya Islam akan datang menyebarkan rahmatnya keseluruh pelusuk alam dan akan membawa petunjuk bagi mereka yang mencari-cari jalan kebenaran yang sebenar.
Aku yakin sesungguhnya Allah telah mempersiapkan pejuang-pejuang yang akan menyambut seruan mengusung amanah menjaga risalah-Nya ini, dialah da'ie yang ikhlas, membawa obor yang muncul ditengah-tengah kegelapan bagi menyinari dunia disekelilingnya. Da'ie inilah yang membawa kebenaran dengan diiringi hati yang ikhlas, bersiap sedia apabila diberi amanah tanpa sebarang alasan, siap bekerja dan beramal untuk membawa risalah kebaikan yang dikandung Islam, menyebarkan cahaya seterang-terangnya seperti obor.
Amanah ini akan dilakukan oleh seorang dai'e yang ikhlas agar setiap manusia disekelilingnya dapat merasai dan menyambut kebenaran yang dibawanya seterusnya membina angkatan-angkatan da'ie yang bersatu menerangi alam seluruhnya.
Wahai hati yang malap, apabila kamu berjumpa dengan hati yang bercahaya ini, ikutlah dan bergandinglah dengan hati tersebut.

Firman Allah ta'ala:
"Dan bahawa (yang Kami perintahkan) ini adalah jalanKu yang lurus, maka ikutilah dia, dan janganlah kamu mengikuti jalan-jalan (yang lain), kerana jalan-jalan itu akan mencerai-beraikan kamu dari jalan-Nya. Yang demikian itu diperintahkan Allah kepadamu agar kamu bertakwa." (al-an'am:153)


Firman Allah ta'ala:
"Hai Ahli Kitab, sesungguhnya telah datang kepadamu Rasul Kami, menjelaskan kepadamu banyak dari sisi al-Kitab yang kamu sembunyikan, dan banyak (pula yang) dibiarkannya. Sesungguhnya telah datang kepadamu cahaya dari Allah, dan kitab yang menerangkan. DEngan kitab itulah Allah menunjuki orang-orang yang mengikuti keredhaanNya ke jalan keselamatan, dan (dengan kitab itu pula) Allah mengeluarkan orang-orang itu dari gelap gulita kepada cahaya yang terang-benderang dengan seizin-Nya, dan menunjuki mereka ke jalan yang lurus." (al-Maidah:16)


Keikhlasan yang ada pada seorang dai'e dalam menyampaikan risalahNya merupakan satu limpahan cahaya yang akan mencurahkan kebaikan buat mereka yang mendengar dan menerimanya. Keikhlasan hati inilah merupakan syarat diterimanya sebuah amalan kebajikan seseorang sehingga akhirnya hati-hati yang ikhlas ini akan bersatu berjalan di atas jalan Islam dengan matlamat yang jelas dan terhindar daripada sebarang penyelewengan.

Wahai teman, bermohonlah kepada Allah, agar Allah memilih hati kita menjadi antara hati-hati yang akan bersatu dengan hati-hati ikhlas yang lain bagi membawa risalahNya ini. Jadilah dai'e yang ikhlas...
Wallahu'alam.

No comments: