Sunday, February 8, 2009

D.E.R.U .:: expected the unexpected::.

salam buat sahabat2 semua.semoga sihat selalu lahiriah dan batiniah....

alhamdulillah siang tadi beberapa org akhawat dari kukm bangi berpeluang mengikuti program DERU anjuran Akademi Islah Malaysia.
em.. first time dgr perkataan DERU ni ingatkan ape la bendenya kan. so bg yg belum maklum,DERU stand for Disaster Emergency Request Unit..
so pagi tadi kami bertolak dr ukm agak lewat..(hihi..makan dulu) tapi masa sampai kat tempat program, acara belum mula lagi.

banyak benda rasanya nak cerita sampai x tau mana nak mula.em.program ni diconduct oleh pakcik zairul. alhamdulilah pengisian utk bbrp hari dicompresskan dalm prgram 1 hari boleh dikatakan berjaya disampaikan kpd ahli yg hadir.
banyak cerita menarik, pengalaman berharga yang kami dapat dari program ni. there are few thing that seriously important in order to do humanitarian relief :-
  • nawaitu lillahi taala
  • accountability (taggungjawab+ komitmen)
  • preparation (ruhi wa jasadi)

dalam melakukan kerja2 misi kemanusiaan ni pelbagai aspek yg perlu kita tau d& ambil kira. like the tiltle, 'expected the unexpected'...ayat ni cam ayat keramatla jugak. menunjukkan bahawa we alwez have to get ready what ever will happen next at the site. kat tempat bencana tu.

okla, cerita psal perjalanan program bermula dgn pendaftaran. ahli yg hadir terdiri dari orang lama & org baru. kiranya adalah simbiosisnya, semoga DERU x putus kader2nya. terdapat bbrp modul dlm program ni dari segi motivasi, pengharapan dan kebertanggungjawaban.impak dan dilema dalam kerja2 kemanusiaan juga pengendalian media.

yang tadi tu pembentangan modul dr pakcik zairul. pengalaman yang bestnya masa kitorg diberi task as ahumanitarian relief ke gaza. actually misinya kena wat menara utk komunikasi. ade 3 group so kitorg diber masa masa 10 hari di gaza utk siapkan menara tu.48jam sebelum berlepas ade sesi taklimat. masa dgr beriefing pakcik zairul, rasa cam betul2 dah nk g gaza ni. bila dipanggil lg 2 jam nk berlepas ade peserta yg cakap surat wasiat tak buat lagi...huhu, terasa cam nyawa tu akan berada di hujung tanduk bila akn melangkah ke gaza.pakcik zairul pun ade cakap, once dah sarung vest DERU or other humanitarian mission, x boleh patah balik. so b4 berlepas we have to discuss n brainstorming what we will do there( Gaza).lagi 2 jam nk berlepas semua dah berkobar2 nak bantu org , nk berihad ni tup tup flight delay. 3 jam!this is the unexpected that can be expected. so, masa yg ade utk buat menara dah berkurang..dipendekkan cerita within 10 days at gaza, b4 masuk wilayah kena sekat,ade serangan bom, temuramah dari media yg nk maklumat itu ini.(ade je yg terbocor maklumat..huhu),macam2 lagilah. kerja2 membina menara pun byk kali tertangguh. selepas 10 hari tugasan selesai, 3 menara berjaya didirikan di gaza..dan ketiga2 team ni pun pulanglah ke tanah air.

so menara yg dibina mestila ade qualificationnya kan. menara mestilah tinggi, stabil dan ade nilai aestetik..team 3 menang cz menara diorg tinggi & stabil berbanding menara dua kumpulan lagi.

keseluruhannya boleh dikatakan misi kemanusiaan memerlukan tarbiyah dalam diri, tawakal yang tinggi terhadap Allah, preparation mental+fizikal+spiritual.go there, touch & stay not touch & go. no disaster tourism (datang tgkap gambar mcm melancong, tp x buat kerja kemanusiaan)..selain tu diri sendiri kena kuatla utk pergi ke sana. kalau kita x kuat, inikan mangsa2 yg sememang lemah emosi & fizikal mereka.

setakat ni itu je kot yg terlintas utk ditulis.

pesanan khali al-walid:-

'tanamkanlah rasa ikhlas di hatimu supaya jihadmu pada hari ini dilakukan kerana Allah. hdapkanlah hati2 mu kpd Allah ketika kamu beramal pd hari ini. tidak sepatutnya kita sombong dan melampaui batas pd hari ini. ingatlah apa yg beraku pada hari ini akan menentukan sejarah pd hari esok. jika kamu terpaksa bertindak dgn 1 tindakan yg belum lagi dikeluarkan tentangnya, bertindaklah dgn cara yg kamu yakin akan dipersetujui oleh pimpinanmu'

kesimpulan yg terakhir...joinla kalau ade next DERU punya program latihan.hihi =)

dan join humanitarian relief mission.

.::MiSSioN AcCoMPLiSheD::.

1 comment:

cahayakebahagiaan said...

alhamdulillah satu perkongsian yang sangat baik dan mengujakan(rasa rugi pulak tak g)...:-(...semoga langkah bermula ini akan terus istiqamah dan berpanjangan...tarbiyyah ini milik semua.....teruskan perjuangan....Allahuakbar!